Inför Bröllopet

Bröllop och fest är bland det roligaste man kan ordna. Det är till glädje för både vänner och släkt, säg den mormor eller farmor som inte fått en tår i ögat när de fått veta att det ståndar till bröllop. En lyckad fest fordrar planering och med gott om tid kan många små pusselbitar fogas samman till något som gästerna och festföremål aldrig glömmer. Det behöver inte heller bli så kostsamt om man planerar i god tid.

Vårt mål är att uppfylla vare kunds dröm och gärna lite därtill. Därför arbetar vi ständigt för att vi ska ha det senaste inom festklännings modet. När du kommer in hos oss kan du kika i våra kataloger, där du kan beställa in klänningen.

Kläder

Kläderna är kanske en av de viktigaste detaljerna i ett bröllop. Många blivande brudar har redan som små flickor tänkt ut hur deras brudklänning ska se ut.

Många låter sy sin klänning, kanske finns det någon faster eller annan släkting som är duktig på att sy och skulle uppskatta att få sy klänningen. Man bör dock betänka att om man ger någon i uppgift att sy den, så kan det vara svårt att ångra sig om man tycker att resultatet inte blev vad man tänkt sig. Gammalt skrock säger att det betyder otur att sy sin egen klänning, och kanske är det dumt att chansa? Det går att hyra klänningar idag men det är betydligt vanligare att man köper sin brudklännig. Ett gammalt talesätt säger: "Bruden skall ha något gammalt, något nytt, något lånat, något blått på sig och ett mynt i sin sko" om hon vill få tur i äktenskapet. Man kan även ha kostym, men för många är det enda gången man har frack på sig och är lika "fin"som sin brud. I de flesta fall hyr man fracken med tillbehör. Smoking är ett plagg som enligt etikett ej skall bäras i kyrkan.

 

Att Börja Med

Det första man gör när man bestämt sig för bröllop är att boka kyrka eller annan vigsellokal. I vissa fall redan ett år i förväg.

Valet av kyrka har många gånger ett symboliskt värde, kanske är det brudens konfirmationskyrka eller bruden/brudgummens föräldrars bröllopskyrka. Även valet av präst bör ske i god tid. Därefter kan det vara lämpligt att söka hindersprövning inför vigsel. Det gör man på en särskild blankett, som lämnas in till lokala skattekontoret.

Presenter

Många vill ge bort en gåva när de blir inbjudna till fest eller bröllop.

Porslinsaffärer eller presentaffärer har ofta listor där brudparet/festföremålet kan ange vad de önskar sig. Butiken håller då reda på att det inte blir dubbletter eller "fel" saker. Butiken brukar sedan efter bröllopet/ festen bjuda på en bonus.

Morgongåvan

Erik av Pommern gav sin Philippa fem landskap i morgongåva. Magnus Ladulås nöjde sig med slottet Dåvö i Västmanland.

Nu är det nog vanligare att man ger sin blivande brud något smycke som kanske gått i arv i släkten. Om man skall köpa en morgongåva så undvik alla former av hushållsapparater, gåvan skall var personlig och inte antyda till arbete.

Välja Lokal

Festvåningar eller restaurang är mycket omtyckta för fester. Även här gäller det att vara ute i god tid.

Fördelen med festvåning är att man på ett enkelt sätt kan få hjälp med mat, dryck, servering och annan service. Om man redan har en lokal är catering ett bra alternativ. De leverar både mat och porslin till lokalen. Vill man inom familjen själva ordna med maten, kan knytkalas vara en variant, farmor fixar potatisen, mormor salladen, svärmor förrätten, syrran köttet osv. Skall man vara utomhus kan det vara lämpligt att hyra partytält. Den här lågprisvarianten har en del förespråkare, men vanligt är nog att ta proffshjälp. Värdshus och restauranger erbjuder ofta middagar med mycket bra service.

Gästbok

Låt alla gäster på festen eller bröllopet skriva något personligt i en gästbok.

Många har säkert någon liten anekdot från någon av brudparet/festföremålet när de var små. Men det kan även vara en ritad gubbe från ett barn som deltar i festen. Allt blir till ett personligt minne från festen eller bröllopet.

Vigselringen

Vigselringenär äktenskapets och samhörighetens främsta symbol och skall liksom kärleken vara för evigt.

Välj därför med omsorg och var kvalitetsmedveten i ert val av ring. Välj inte ring med odlad pärla, då det kan vara opraktiskt på en ring som alltid skall vara på. Utbudet är stort och det kan vara roligt med en mer personlig ring än den klassiska släta.

Knyta Slips

Half Windsor

Four In Hand

Knyta Fluga

Fluga